20 martie-Echinocțiul de primăvară. Vezi când vom trece la ora de vară!

Echinocţiu de primăvară marchează începutul primăverii astronomice. Are loc pe 20 martie, la ora 23.24 (ora României).  Aceasta este data în care ziua va fi egală cu noaptea. Ulterior, timp de 93 de zile, durata zilei va continua să crească până la solstiţiul de vară.

Începând de la aceasta dată, durata zilei (față de cea a nopții) va fi în continuă creștere, iar cea a nopții (față de cea a zilei) în scădere, până la data de 21 iunie.

 

Echinocțiul este momentul când ziua și noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ

Echinocțiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de 21 martie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera nordică și echinocțiul de toamnă în cea sudică. Al doilea echinocțiu al anului este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească nordică în cea sudică, în jurul datei de 23 septembrie, reprezentând echinocțiul de primăvară în emisfera sudică și echinocțiul de toamnă în emisfera nordică.

 

România trece la ora de vară pe data de 26 martie, care devine, astfel, ziua cea mai scurtă a anului. La ora de vară, ceasul se dă înainte cu o oră (ora 3:00 devine ora 4:00)
Revenirea la ora de iarnă se va face duminică, pe data 29 octombrie 2023, atunci când ora 04:00 va deveni ora 03:00.

Distribuie articol

Citește și ...