Tot mai mulți dâmbovițeni au nevoie de intervenții și tratamente medicale peste hotare. De la un an la altul, numărul solicitărilor de eliberare de formulare europene crește la CJAS Dâmbovița. Daca în 2021 erau solicitate 796 de formulare, anul următor numărul aproape s-a dublat.
De la începutul anului 2023, CJAS Dâmbovița a înregistrat aproape 600 de solicitări. Cele mai multe solicitări au vizat proceduri cardiologie și vasculare; tratamente de reabilitare și recuperare;– refacerea continuității esofagiene prin plasare endoscopică a unui stent personalizat sau deviație esofagiană.
Pacienții din România au dreptul la tratament în străinătate atunci când tratamentul prescris nu este disponibil în România sau în cazul în care procedurile de tratament (inclusiv transplant) durează foarte mult.
Potrivit CNAS, În cazul în care este necesară deplasarea într-un alt stat membru pentru a beneficia de tratament medical planificat, asiguratul solicită aprobare prealabilă a casei de asigurări de sănătate unde este luat în evidenţă ca persoană asigurată. Autorizarea presupune eliberarea de către casa de asigurări de sănătate a DP S2.
Autorizaţia se acordă în cazul în care tratamentul respectiv se află în pachetul de servicii de bază reglementat de legislaţia naţională şi în situaţia în care persoanei asigurate respective nu i se poate acorda un astfel de tratament într-un termen justificat din punct de vedere medical, avându-se în vedere starea de sănătate şi evoluţia probabilă a bolii.