A revenit pesta porcină în exploatații! Vezi care mai este situația în Dâmbovița!

Nu am scăpat de pesta porcină africană și pericolul nu a trecut, deși în ultima perioadă nu au mai fost situații grave înregistrate. Totuși, săptămâna aceasta s-a dat alarma din nou în România. Un focar de pestă porcină africană a fost descoperit la o exploatație comercială din județul Timiș. A fost confirmată prezența virusului pestei pocine africane (PPA) într-o fermă cu un efectiv de 39.191 de porcine, din localitatea Parța, județul Timiș.

Întregul efectiv de animale va fi eutanasiat, subprodusele rezultate împreună cu resturile de furaje, cu așternutul și cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie vor fi distruse prin neutralizare, conform prevederilor legale, astfel încât să se evite orice risc de răspândire a virusului. Ulterior, întreaga suprafață a exploatației va fi dezinfectată. În jurul focarului s-au delimitat o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km. În aceste zone, restricțiile vor fi menținute minimum 30 de zile.

Cea mai recentă raportare la nivel național a ANSVSA privind focarele de pestă porcină a fost transmisă în vară. În iulie, au fost stinse focare în județul Buzău – 1 focar; Județul Dâmbovița – 1 focar; Județul Galați – 2 focare; Județul Gorj – 1 focar și tot atunci  încă se înregistra un focar în județul Bihor.

În perioada 2017 -2022 au fost stinse peste 5.700 de focare de pestă porcină africană. De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 și până în iulie 2022 au fost diagnosticate 6.713 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile de PPA la mistreți se sting după cel puțin 2 ani de la apariția lor. În privința mistreților, Dâmbovița înregistra la acel moment un total 131 de cazuri. În ultima perioadă, în Dâmbovița, nu au mai fost raportate cazuri.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social și economic.

Distribuie articol

Citește și ...