Astăzi se sărbătorește în mai multe localități Paștele Blajinilor. Vezi care este semnificația acestei zilei!

Paștele sau Paștile Blajinilor este o sărbătoare religioasă, considerată de unii ca fiind creștină, iar de alții ca fiind o sărbătoare păgână.  Paștele Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână de la Învierea Domnului.

Credincioşii se strâng în cimitirele din anumite localități pentru a aprinde lumânări şi pentru a marca potrivit tradiţiei această zi. Oamenii vin la mormintele rudelor să aprindă lumânări şi să dea de pomană celor nevoiaşi, cozonac, ouă roşii, pască şi vin. Tradiţia populară spune că blajinii, oameni blânzi şi paşnici, incapabili de a face rău, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunţaţi că a sosit Paştele de către oamenii de aici care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului. Tot legenda spune că nu ştiau să calculeze data Sfintelor Paşti şi de aceea sărbătoresc cu întârziere.

Tradiţia creştină populară de Paştele Morţilor spune că blajinii sunt de fapt sufletele celor morţi, ale celor care nu mai sunt printre noi.

De Paștele Blajinilor nu se pomenesc doar morții cunoscuți pe linia ascendentă a unei familii, ci întregul neam al strămoșilor comuni. Există și credința că blajinii provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere.

Blajinii sunt cunoscuți și sub numele de Rohmani.

 

 

sursa foto: muzeulagriculturii.ro

Distribuie articol

Citește și ...