Odată cu deschiderea Comandamentului Sezon Estival 2024, inspectorii veterinari au demarat activități de verificare privind modul în care operatorii din industria alimentară au respectat condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind producerea, prelucrarea, depozitarea, transportul şi comercializarea produselor alimentare în unitățile de alimentație publică de pe litoral.
Principalul obiectiv al acțiunilor întreprinse de inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, care au activat în prima parte a Comandamentului, respectiv protejarea sănătăţii publice, a fost atins: nu s-au înregistrat suspiciuni sau episoade de toxiinfecții alimentare care să pună în pericol sănătatea publică.
În prima lună de activitate, au fost verificate 1.083 de unități, după cum urmează: 715 unități de alimentație publică, 18 pizzerii, o unitate de tip catering, 63 de cofetării/patiserii, 59 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 3 pensiuni turistice, 2 supermarket-uri, 92 de magazine alimentare și alte 130 de unități(beach-bar, gelaterii, tonete).
În urma acestor controale s-au constatat neconformități cu privire la:
– manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar;
– ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
– condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție;
– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare;
– nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare.
Pentru abaterile de la legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, au fost aplicate 155 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.668.000 de lei și au fost emise 5 ordonanțe de suspendare temporară a activității și 10 ordonanțe de interzicere a activității. A fost dispusă măsura de reținere oficială pentru o cantitate de 972 de kg produse (carne, preparate din carne, produse lactate și produse de patiserie), care au fost dirijate către unități de neutralizare.
În perioada festivalurilor Neversea și Beach Please, echipele au fost suplimentate, efectuându-se atât acțiuni de consiliere la cei 115 agenți economici, care si-au desfășurat activitatea în cadrul acestora, cât și realizarea a 214 controale oficiale.
Totodată, au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale pentru comercializarea produselor cu termenul de valabilitate expirat, nerespectarea condițiilor de igienă și depozitare.
Sursa foto: arhiva/ caracter ilustrativ