Ca în fiecare an, în data de 6 ianuarie, în ziua de Bobotează, creştinii ortodocşi participă la slujba de binecuvântare pentru a primi puţină Agheasmă Mare. Aceasta se poate bea dimineaţa, înainte de anaforă, timp de opt zile, după care, din data de 14 se păstrează şi se ia numai în zilele cu post şi cu spovedanie. Cu Agheasma Mare se pot stropi şi casa, curtea, grădina, vitele, ogoarele şi livezile, spre a fi păzite de lucrările necurate ale diavolului.
Aruncarea crucii în apă
De această zi se leagă mai multe tradiții. În anumite localități din județul Dâmbovița, preotul se duce la o apă unde aruncă o cruce. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă pentru a o aduce înapoi, iar cel care reuşeşte să ajungă primul la ea primeşte binecuvântarea preotului şi se consideră că va avea noroc tot anul. În vechime, cel care găsea primul crucea şi o aducea la mal primea şi daruri de la domnitorul ţării.
Geavrelele sau Obiceiul Steagului
De Bobotează, la Morteni, în Dâmboviţa, are loc un obicei unic în ţara – geavrelele. Tinerii neînsurați se împart în două cete şi se iau la trântă în fața fetelor „de măritat”. Apoi pornesc pe uliţe, purtând în mâini prăjini împodobite cu aşa numitele geavrele. În fapt, acestea sunt batiste cusute de mână, de fetele din sat.
Pentru împodobirea fiecărui steag e nevoie de peste 1000 de batiste. Tradiţia spune că fetele harnice, care au brodat mai multe geavrele, au şanse mari să se căsătorească în anul ce tocmai a început. La finalul sărbătorii oamenii merg la biserică şi iau aghiasma.
Botezul Cailor
Un alt obicei, păstrat în mai multe localități din Dâmbovița este Botezul Cailor. În Băleni, după slujba de Bobotează preoţii merg alături de enoriaşi pe malurile râului Ialomiţa, pentru a boteza şi caii. Tradiția spune că cei care îşi botează caii vor avea un an bun, cu recolte bogate. Caii botezaţi în apele râurilor, precum Iisus în râul Iordan vor fi sănătoşi şi puternici până la sfârşitul anului.
Și la Vișina se organizează Botezul Cailor, un eveniment la care iar parte crescătorii de cai din zonă. Aceștia defilează în paradă, apoi merg la biserică pentru a fi botezați și se întorc pe izlazul din ocmună unde au loc întreceri.
De același ritual au parte și caii din Mogoșești, comuna Dragomirești. Aici, în fiecare an, de Bobotează, se organizează un fel de târg de cai, ce mai este denumit și Botezul Cailor, în care proprietarii de animale încearcă să convingă potențiali cumpărători de puterea animalelor pe care le dețin.