Sunt oameni care ne dau lecții de viață extraordinare și a căror voința demonstrează că nu există o vârstă anume pentru a-ti depăși limitele. Un exemplu este și Constantin Neacșu, un dâmbovițean de 70 ani care locuiește în satul Dâmbovicioara, comuna Braniștea, sat unde i s-au născut tatăl și bunicii.
A lucrat la UM Boteni, Titu, acum este pensionar. Din 2017 până în prezent, a alergat la 57 de competiții oficiale, inclusiv de maraton (42 km) și ultramaraton(100 km) în țară și străinătate, apogeul fiind maratonul autentic de la Atena, Grecia, din 2023. Nu a abandondat niciuna, toate fiind terminate cu medalia de finisher.
“Începutul meu sportiv a fost târziu în viață, pe stadionul din Titu, unde am fost provocat, îndrumat și încurajat de un grup de patru persoane care practicau acest sport regulat: Ghinea Daniel, Răducu Marian, Nicu Toader și Mihăiță! Am plecat de la un tur de stadion de 400 metri, al doilea nu aș fi putut! De aici, saltul la 100 km de alergare continuă a fost în mult timp de antrenament! Deci se poate! Nu m-am gândit niciodată la rezultate, ele venind de la sine!” – așa începe Constantin Neacșu povestea sa.
A alergat și pentru a strânge fonduri pentru copiii cu autism
Prima competiție oficială a fost la Târgoviște, semimaraton 2017. Au urmat apoi multe competiții, iar primul maraton a fost la vârsta de 66 de ani la Istanbul. În total, a bifat 8 maratoane până acum, ultimul fiiind pe 1 decembrie 2023 la București. În anul 2020 a alergat un ultramaraton de 100 km, pentru a strânge fonduri pentru copiii cu autism! Au fost competiții în toata țara, de la Mamaia la Munții Zarandului, de la Suceava la Pitești, unde deține și un record personal la semimaraton (20 km) de sub 2 ore. Multe alergări au fost montane (15), care sunt mult mai dificile, dar și peisajul este pe măsură: Sarmisegetusa, Brașov, Slănic Moldova, Roșia Montană.
Apogeul în Grecia
Nea Costel, cum i se spune, este cel mai mândru de maratonul autentic din Grecia, de la Atena din 12.11.2023, unde a alergat alături de mii de sportivi din toată lumea.
“ Oameni buni, satisfacția cea mai mare a fost când am alergat alături de mari sportivi ai României! Am obținut și premii, inclusiv locul 3 la competiții din țară! Totuși, câștigul cel mai mare au fost legăturile de prietenie cu foarte mulți sportivi de top. Nimic nu se face fără sacrificii! Am avut multe accidentări înainte de competiții, dar am trecut cu bine peste ele cu răbdare, voință, dorința de a nu abandona niciodată! Să fii de ajutor celor care au nevoie în timpul alergării, pentru că și eu am fost ajutat sau chiar să secondezi pe cel mai slab ca să poată termina cursa, fără să te mai gândești la timp! Asta e esența competiției, umanității, prieteniei“, a mărturisit mândru nea Costel.
Colecție de medalii și lecție de viață
Maratonistul septuagenar ține la fel de mult la toate medaliile obținute și nu vrea să se oprească aici, dar numai Dumnezeu poate ști pentru cât timp! A participat la toate aceste curse din fonduri proprii și susținut de copii, altfel nu se descurca!
“Vă chem la o viață care aduce multă sănătate, viață care să vă alunge bătrânețea dincolo de 70 de ani! Eu mă simt tânăr, mai sănătos, mai bun și totul început de la o simpla mișcare pe stadion! Credeți în Dumnezeu și asta e de ajuns, căci de la Dumnezeu vine toate!” – este mesajul pe care nea Costel a vrut să îl transmita tuturor generațiilor, indiferent de vârstă!
Foto: arhiva personală Constantin Neacșu – maraton Atena noiembrie 2023