Seria Interviurilor-fulger Mediaflux Dâmbovița continuă cu analiza serviciilor medicale de la nivelul județului Dâmbovița. Cristina Sima, director general CJAS Dâmbovița atrage atenția asupra unei probleme identificate la capitolul medicină de familie. Deși în România foarte mulți pacienți ajung târziu la medic, află de afecțiuni grave în stadiu avansat și cu greu mai dau randament tratamentele, prevenția se desfășoară în continuare în ritm de melc. Medicul de familie este prima sursă a pacientului, iar sistemul asigurărilor de sănătate prevede un buget important pentru partea de prevenție. Cu toate acestea, lipsește cu desăvârșire.
Din iulie anul trecut, legislația s-a schimbat. Românii care au peste 40 de ani pot beneficia gratuit, de un set de consultații și analize medicale de prevenție, iar laboratoarele sunt obligate să facă aceste investigații chiar dacă nu mai au bani prevăzuți pe luna respectivă, pentru că le vor fi decontate în perioada următoare. Consultațiile de monitorizare sunt în sarcina medicilor de familie.
Concret, dacă fondurile laboratorului, alocate de Casa de Asigurări de Sănătate, s-au epuizat când asiguratul solicită acordarea analizelor de prevenţie recomandate de medicul său de familie, acesta va beneficia de aceste investigații, urmând ca furnizorul să primească ulterior contravaloarea lor.
Numai că, din iulie 2021 și până în prezent, la CJAS Dâmbovița nu a ajuns nicio raportare pe partea de prevenție și nici măcar o solicitare de la medicii de familie pentru decontarea acestui serviciu.
La nivelul județului Dâmbovița, sunt în prezent în relație contractuală cu CJAS Dâmbovița 201 medici de familie. 70 sunt în mediul urban și 131 în mediul rural. Există 3 localități în mediul urban și 27 de localități în mediul rural fără schemă completă pe medicina de familie. La nivelul județului, sunt 2 localități fără medic de familie: Vârfuri și Dobra. Directorul CJAS Dâmbovița a transmis că instituția face eforturi permanent pentru a-i atrage, din punct de vedere financiar nu sunt probleme, dotări există, dar deși ajung în județ unii medici nu reușesc să își asigure numărul minim de pacienți, în timp ce alții au liste supraglomerate.
Toate răspunsurile în prima parte a interviului Mediaflux: