Că județul Dâmbovița duce lipsă de investitori nu reprezintă o noutate pentru nimeni. Problema este lipsa unei strategii care să accelereze procesul de atragere a companiilor cu potențial economic ce pot oferi locuri de muncă bine plătite dâmbovițenilor, contribuind totodată și la bugetul local.
În lipsa firmelor mari, cu activitatea bine remunerată, dâmbovițenii vor continua migrarea în alte județe și vor lua calea străinătății, în căutarea unui trai mai bun. Rezultatul va fi dezastruos în câțiva ani: scăderea populației, reducerea populației active, a numărului de angajați și creșterea șomajului. Acest peisaj de traduce în bani mai puțini pentru investiții.
Ziarul Financiar, în parteneriat cu Deloitte, a realizat TOP 1.000 CELE MAI MARI COMPANII DIN ROMANIA. O analiză a raportului arată că județul Dâmbovița găzduiește doar 8 din cele 1000 de companii de top din România. Aso Cromsteel, Nimet, Sun Garden și Artic sunt patru din companiile din top care se află pe teritoriul județului, în primele 550 poziții din top.
Prin comparație, județul Argeș găzduiește 33 din cele 1000 de companii mari din topul național, Prahova găzduiește 38 de firme mari, în Ilfov sunt 77 de companii din top 1000.
La data de 20 martie, erau doar 435 de locuri de muncă disponibile pentru persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din Dâmbovița, iar dintre acestea doar 34 erau dedicate persoanelor cu studii superioare. Astfel, absolvenții pregătiți de facultățile din județ nu au șanse reale de a se încadra pe piața muncii la terminarea studiilor.