O conduită preventivă și responsabilă la volan poate salva vieți!
Având în vedere condițiile meteorologice din județul Dâmbovița, respectiv cantități însemnate de precipitații, polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto:
Pentru deplasări în siguranță, în contextul apariției unor fenomene specifice sezonului rece, informați-vă despre condițiile existente pe ruta pe care urmează să o parcurgeți și pregătiți-vă corespunzător autovehiculul înainte de a pleca la drum.
Evitaţi să acţionaţi brusc frâna şi mecanismele de direcţie, deoarece puteţi derapa foarte uşor.
Circulați cu o viteză care vă permite oprirea în condiţii de siguranţă, atunci când apare o situaţie de pericol.
Pentru un plus de siguranţă, măriți distanța în mers între vehicule, un carosabil alunecos din cauza precipitaților are ca efect diminuarea aderenţei pneurilor la sol şi, implicit, triplarea distanţei de frânare.
În condiţiile unui trafic aglomerat, ninsoarea poate determina apariţia unor blocaje rutiere temporare.
Păstraţi-vă calmul şi nu uitaţi de politeţea rutieră!
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii, lapoviţei sau ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
Nu uitați că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.
De asemenea, autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie să fie echipate cu dispozitive antiderapante.
Normele legale interzic circulaţia autovehiculelor fără ca acestea să fie dotate corespunzător, însă fără a face vreo referire la o dată calendaristică.
Totodată, pietonilor le recomandăm să evite folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, iar biciliștilor le reamintim că le este interzis să circule pe drumul public atunci când acesta este acoperit cu polei, gheață sau zăpadă.
Polițiștii sunt prezenți pe principalele artere rutiere sau în zonele unde s-ar putea forma blocaje temporare, pentru fluidizarea traficului și verificarea conducătorilor auto cu privire la respectarea regulilor de circulație și a dotării corespunzătoare a autovehiculelor.