Știri Dâmbovița De Top - Ziar Dâmbovița - Târgoviște - StiriLaFix DB

De Ziua Iei, dambovitenii pot admira o expoziție de „cămăși cu altiță” din zona Munteniei. Vezi unde are loc evenimentul!

Pentru că în fiecare an, pe 24 iunie, se sărbătorește Ziua Universală a Iei, sau „cămașa cu altiță”, așa cum mai este denumită, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița organizează, pe data de 21 iunie, un eveniment special dedicat acestui element de tezaur național.

Esența IEI constă în arta meșteșugului manual, transmis din generație în generație, iar celebrarea acesteia are multiple semnificații pentru cultura și spiritualitatea românească, întrucât se suprapune cu Sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cu „Drăgaica” sau Sânzienele, o sărbătoare prin excelență solară, dedicată anotimpului cald.

Pe data de 21 iunie 2024, în curtea Centrului Județean de Cultură, între orele 10:00 și 13:00, vor fi organizate activități dedicate acestei sărbători, în cadrul cărora vor avea loc două expoziți: una de ii, din zona Munteniei, puse la dispoziție de doamna Liliana Iotu, precum și o expoziție de fotografie veche, din arhiva Centrului Județean de Cultură, ilustrând costumul popular dâmbovițean de la începutul secolului al XX-lea.

Distribuie articol

Citește și ...

Alte știri