Dragobete-Sărbătoarea iubirii la români. Ce superstiții se leagă de ziua de 24 februarie?

Sărbătoarea iubirii la români

Românii au adoptat sărbătoarea americanilor Valentine’s Day, însă nu trebuie să uităm că și noi românii avem o sărbătoare dedicată iubirii: Dragobete. Această zi este celebrată în fiecare an, pe 24 februarie.

Tradiția spune că Dragobetele este patronul dragostei, al bunei dispoziții, deschizător al primăverii și fiu al Babei Dochia. Din bătrâni se spune că, fetele și femeile care nu au fost sărutate în această zi vor fi singure tot anul. Deși în multe zone ale țării, de această zi se leagă numeroase obiceiuri, în ultimii ani, românii au ales să sărbătorească dragostea pe 14 februarie, în detrimentul zilei de 24 februarie.

 

Tradiții și superstiții

 

În unele zone, exista obiceiul ca în această zi fetele și băieții să meargă în pădure, pentru a culege ghiocei, viorele, tămăioasă, pe care le așezau la icoane și le foloseau la diverse farmece de dragoste.

Se mai credea că, în ziua de Dragobete, păsările nemigratoare se adună în stoluri, ciripesc, își aleg perechea și încep să-și construiască cuiburile.

O altă superstiție spune că nu ai voie nici să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri și supărări în lunile care vor urma.

Bătrânii spun că dacă eşti alături de cel pe care îl iubeşti, în această zi, fie doar şi pentru câteva minute, veţi rămâne împreună tot anul.

Pentru a nu-ţi atrage furia lui Dragobete, pe 24 februarie nu ai voie să coşi, să speli sau să calci haine, ci doar să faci curățenie.

Distribuie articol

Citește și ...