88,8 miliarde de lei va aloca Guvernul Ciucă pentru investiții, în anul 2022. Este cea mai mare sumă din ultimii 32 de ani, care va merge în proiecte de dezvoltare a infrastructurii și economiei, precum și în creșterea nivelului de trai al cetățeanului. Bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale a fost aprobat astăzi de guvern, acesta fiind construit pe principii precum stabilitate și solidaritate. De asemenea, primul ministru a subliniat că nu vor crește taxele și impozitele, iar programele de susținere a mediului de afaceri vor continua.
”Astăzi, pe masa Guvernului, avem cea mai importantă legislație din perspectiva efectelor sociale și economice: bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale. Vom aproba un buget echilibrat, responsabil și realist, capabil să răspundă nevoilor imperative de finanțare și să consolideze economia pe termen mediu și lung, valorificând resursele financiare oferite de UE. Bugetul pe 2022 răspunde atât așteptărilor imediate, cât și unei viziuni de dezvoltare și oportunităților viitoare ce au ca scop o viață mai bună pentru cetățenii României.
Elaborarea bugetului este rezultatul unui proces responsabil, care ține cont de situațiile dificile cu care se confruntă România. Mă refer la criza sanitară provocată de COVID-19, șocul prețurilor la energie, respectând însă nevoia consolidării bugetare, atât de importantă pentru creșterea sănătoasă și sustenabilă a economiei. am reușit, în bugetul de anuyl viitor să menținem o serie de pârghii care păstrează atractivitatea investitorilor pentru economia românească, dar și să pregătim investiții majore, finanțate din fonduri bugetare și europene.
Filosofia bugetului pe anul viitor se fundamentează pe stabilitate și predictibilitate, coordonate menite să încurajeze investițiile și să crească atractivitatea României ca destinație de business. Nu vom crește taxe și impozite, nu vom pune presiune pe mediul de afaceri. Vom menține sistemul fiscal actual al IMM-urilor, schemele de ajutor de stat pentru încurajarea investițiilor și toate măsurile aflate în vigoare pentru susținerea antreprenorilor. Reducerea bvirocrației, extinderea digitalizării și reconsiderarea priorităților de finanțare în acord cu agenda europeană sunt coordonate reflectate în bugetul pentru anul viitor.
Pregătim cât mai temeinic oportunitățile de utilizare a fondurilor europene pentru perioada de programare 2021 – 2027 și a celor prin care România va beneficia prin PNRR, pentru a crește economia românească pe baze solide. Bugetul include cea mai mare alocare pentru investiții din ultimii 32 de ani. Fondurile însumează 88,8 miliarde lei, dublul investițiilor din 2019. Valoarea acestor bani constă în beneficiile pe care le vor aduce pentru oameni proiectele realizate. Pentru că infrastructura de transport este un obiectiv al agendei cetățenilor, doresc să menționez câteva dintre obiectivele care vor primi finanțare în cursul anului viitor: Autostrada Sibiu – Pitești, Autostrada Lugoj – Deva, Autostrada Nădășelu – Suplacu de Barcău – Borș, inclusiv legătura Centura Oradea, Autostrada A3, Autostrada Câmpia Turzii – Ogra – Tg. Mureș, Autostrada de centură Sud București, Autostrada Centură Nord a municipiului București, Drumul expres Craiova –Pitești, Drumul Expres Brăila – Galați, Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila, Autostrada Ploiești – Buzău”, a precizat premierul Nicolae Ciucă, la debutul ședinței de Guvern.