Dovlecii și costumele, măștile și perucile au fost la mare căutare zilele acestea. Mulți părinți au dorit să le ofere copiilor experiență de Halloween. Alții se declară împotriva sărbătorii împrumutate de la americani.
Halloween este de fapt o sărbătoare de origine celtică, preluată astăzi de multe popoare. Este sărbătorită în noaptea de 31 octombrie, iar printre activitățile specifice se numără purtarea de costume, colindatul, sculptarea dovlecilor în formă de felinar și farsele.
Tot de Halloween este specifică și expresia „Trick or Treat?” (Păcăleală sau dulciuri?).
De cealaltă parte a baricadei sunt romanii care țin la propriile tradiții și sunt împotriva sărbătorii împrumutate. Asta nu înseamnă că nu se bucura de tradiția dovlecilor sculptați, doar că o fac în stil romanesc, de Sfântul Andrei.
De altfel, obiceiurile acestei sărbători o fac un fel de Halloween romanesc. Mai exact, daca Halloween-ul este celebrat pe 31 octombrie, varianta românească vine pe 30 noiembrie, la o lună distanță.
Conform folclorului popular este noaptea în care fiarele umblă să mănânce vitele din gospodării, iar strigoii vin să îi bântuie pe cei vii.
Legenda mai spune că în această noapte se aduna lupii, iar Sfântul Andrei împarte prada capturată la fiecare în parte. Pentru a se feri de lupi, oamenii ung cu usturoi pragurile, ferestrele porțile casei. De asemenea, se spune că farmecele prind cel mai bine în această noapte.