Proiectul de reactoare modulare mici din Doicești.
O companie de arhitectură și inginerie va proiecta cea de-a doua fază a proiectului derulat de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas.
România are în plan să fie locul unuia dintre primele reactoare modulare mici din Europa, iar Sargent & Lundy va oferi suport de inginerie și proiectare.
Compania de arhitectură și inginerie pentru industria energetică a anunțat recent că va proiecta și cea de-a doua fază a proiectului derulat de Nuclearelectrica și Nova Power and Gas care își propune implementarea reactoarelor nucleare mici (SMR) în România, la Doicești, prin transformarea unei foste centrale electrice pe bază de cărbune într-un SMR fără emisii de carbon.
Proiectul RoPower SMR prevede utilizarea tehnologiei dezvoltate de NuScale Power, cu sediul în SUA, pentru a implementa o centrală RoPower SMR folosind șase NuScale Power ModulesTM, fiecare capabilă să producă 77 Mwe la fosta centrală pe cărbune din satul Doicești din centrul României, la aproximativ 55 de km nord-vest de București.
Pentru Sargent & Lundy, proiectul este o continuare a activității sale în realizarea primei faze a FEED. Din 2019, firma a colaborat cu NuScale pentru a dezvolta proiectarea funcțională și fizică a insulei nucleare a SMR. Ca parte a proiectului actual, firma va dezvolta proiectarea specifică a insulei nucleare a proiectului, inclusiv clădirile pentru reactor, control și deșeuri radioactive.
„Sargent & Lundy a fost întotdeauna în fruntea tehnologiei nucleare avansate”, a declarat Victor Suchodolski, CEO-ul companiei.
„Acest proiect va îndeplini promisiunea SMR-urilor și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu RoPower și partenerii noștri pentru a ajuta România să reușească să furnizeze energie curată și fiabilă pentru cetățenii și industria sa”, a adăugat acesta.