Inițiativă legislativă. Primăriile ar putea acorda împrumuturi din bugetul local pentru instituțiile subordonate, pentru a le sprijini în derularea de proiecte cu finanțare nerambursabilă

O inițiativă legislativă depusă de un senator PNL și susținută de parlamentari din toate partidele, prevede posibilitatea ca primăriile să sprijine prin împrumuturi din bugetul local instituțiile subordonate care derulează proiecte și investiții cu finanțare nerambursabilă.

Arina Moș, senator PNL precizează: „Am depus prima mea inițiativă legislativă din dorința de a ajuta unitățile administrativ teritoriale și instituțiile subordonate acestora și sunt bucuroasă că a fost votată în plenul Senatului României. Este vorba despre o propunere legislativă pentru completarea Legii nr.273/2006 privind Finanțele publice locale”.

Mai exact, potrivit inițiativei, „în cazul implementării unor proiecte cu finanţare nerambursabilă de către instituţii subordonate, precum şi în cazul în care la înfiinţarea, în subordinea unor ordonatori principali de credite, a unor instituţii şi servicii publice sau a unor activităţi finanţate integral din venituri proprii, acestea nu dispun de fonduri suficiente, în baza documentaţiilor temeinic fundamentate autorităţile deliberative pot aproba împrumuturi fără dobândă din bugetul local, pe bază de convenţie. Împrumuturile acordate vor fi rambursate integral în termen de un an de la data acordării, cu excepţia celor pentru implementarea proiectelor cu finanţare neramburabilă pentru care termenul de rambursare este data restituirii tranșei finale din partea finanţatorului”.

 

În expunerea de motive a proiectului se arată că “În prezent, la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale locale, instituţiile subordonate ordonatorului de credite principal pot beneficia direct de contracte de finanțare europeană nerambursabilă sau de la bugetul de stat. În implementarea proiectelor de investiții, instituţiile trebuie să asigure din veniturile proprii disponibilităţile financiare de la data plății lucrărilor executate/serviciilor prestate/bunurilor livrate până la rambursarea din partea finanţatorului. Instituţiile beneficiare nu pot asigura întotdeauna disponibilităţile financiare pentru a acoperi costuri care se recuperează în 30-45 de zile. În cazul programelor transfrontaliere, recuperarea sumelor avansate este chiar mai întârziată, întrucât depunerea documentației pentru rambursare se realizează obligatoriu concomitent cu cea a partenerului de proiect. Mai mult decât atât, pentru decontarea cheltuielilor generate de contractele încheiate cu antreprenorii, instituţiile trebuie să achite contravaloarea integrală a serviciilor contractate, urmând ca sumele aferente cofinanțării naționale și finanțării europene sa fie restituite doar după depunerea cererii de rambursare”.

 

Distribuie articol

Citește și ...