La mila naturii sau când în câteva minute pierzi toată agoniseala de-o viață. Sub 10% dintre casele din localitățile inundate în Galați și Vaslui aveau asigurare obligatorie împotriva dezastrelor. Cât de mare este pericolul în Dâmbovița?

Câteva zeci de minute…uneori câteva zeci de secunde…de atât este nevoie pentru ca o calamitate să îți fure agoniseala de-o viață. S-a întâmplat la fel în Galați și Vaslui, unde inundațiile au distrus totul. Oameni care și-au clădit o locuință într-o viață, oameni care și-au sacrificat tinerețea muncind peste hotare pentru o casă de care acum s-a ales praful…destine în noroi. Mai puțin de 10% dintre casele din localitățile inundate în județele Galați și Vaslui au asigurare obligatorie împotriva dezastrelor.

“Judeţul Galaţi are un grad de acoperire prin asigurare de 20% iar Vasluiul are 12%, a declarat pentru Agerpres, directorul general adjunct al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Cosmin Tudor.

Asigurarea împotriva dezastrelor naturale este obligatorie pentru toate locuinţele. Costul anual este de 130 de lei pentru clădirile construite din materiale durabile şi 50 de lei pentru locuinţele din chirpici sau paiantă. În lipsa asigurării, oamenii sunt expuși efectelor dezastrelor.

Pericolul pândește peste tot. Schimbările climatice pot duce în orice moment la noi calamități.

Câți dâmbovițeni au locuințele asigurate?

 

Situația e la fel de dramatică. La 31 august 2024, la nivelul țării erau 2,2 milioane de polite în vigoare, ceea ce înseamnă un grad de cuprindere de doar 23%. Potrivit statisticilor, paradoxal, cele mai puține polite au fost încheiate în zonele cu risc crescut de producere a dezastrelor.

În județul Dâmbovița, erau doar 15,68% din locuințe asigurate în caz de calamitate, cu un total de puțin peste 35.000 de polițe în vigoare.

Locuințe inundate sau case distruse de alunecările de teren, locuințe mistuite de flăcări sau afectate de cutremur. Pentru toate aceste situații, cei care au încheiată o asigurare pot primi despăgubiri. Drama din estul țării readuce în atenție și problema asigurării locuințelor.

 

 

Distribuie articol

Citește și ...