Lege pentru protejarea persoanelor cu dizabilități intelectuale. Măsuri în premieră, în România

Senatul a votat o lege extrem de importantă pentru persoanele cu dizabilități intelectuale și psihosociale care au nevoie urgentă de măsuri de ocrotire graduale și temporare, adaptate nevoilor lor.

Legea stabilește un sistem nou de ocrotire care se desparte definitiv de regimul juridic învechit al măsurii punerii sub interdicție judecătorească, declarat neconstituțional de CCR încă din 2020. Ani de-a rândul, zeci de mii de persoane cu probleme fizice sau mintale au fost puse sub interdicție judecătorească, la grămadă, pe termen nelimitat, în baza unei legi nedrepte care a nesocotit demnitatea lor, voința sau preferințele lor ori gradul redus al dizabilității de care sufereau”, a precizat senatoarea PNL, Laura Iuliana Scântei.

Când va intra în vigoare legea, majorii care au nevoie de ocrotire vor putea beneficia de măsuri de ocrotire graduale:

-cei cu dizabilități intelectuale sau psihosociale ușoare vor putea solicita notarului public numirea unui asistent pe o durată de cel mult 2 ani, pentru a-i sprijini în viața de zi cu zi, fără a face acte în numele lor.

-persoanele care suferă de o deteriorare parțială a facultăților mintale vor beneficia de măsura consilierii judiciare dispuse pe o perioadă de maxim 3 ani pentru a fi consiliate în mod continuu de un tutore;

-persoanele care suferă de o deteriorare totală sau după caz, permanentă, a facultăților mintale vor beneficia de măsura tutelei speciale dispuse pe o perioadă de maxim 5 ani, cu posibilitatea prelungirii acesteia pe maxim 10 ani;

-curatela rămâne măsura de ocrotire de care pot beneficia persoanele capabile dar care din pricina bolii, a bătrâneții sau a unei infirmități fizice nu pot să-și apere singure interesele.

-prin măsura asistării majorului cu dizabilități ușoare la încheierea unor acte juridice, România introduce, în premieră, cadrul legal pentru decizia asistată (“supported decision-making”) folosită cu mult succes alte țări.

Proiectul merge la Camera Deputaților, care este cameră decizională.

Distribuie articol

Citește și ...