Legea activităților casnice a trecut de Parlament. Fără muncă la negru și tichete oferite menajerelor, grădinarilor, instalatorilor, bonelor sau zugravilor

Camera Deputaților, în calitate de for decizional, a votat astăzi proiectul de lege inițiat în 2021 de Ministerul Muncii pentru reglementarea activității micilor prestatori casnici. Proiectul a primit 236 de voturi și merge la promulgare la președintele Iohannis.

Raluca Turcan, inițiatoarea proiectului a transmis:

“Jalon PNRR – ÎNDEPLINIT! Am lăsat proiectul de lege privind reglementarea activităților casnice la Ministerul Muncii. A fost bugetat prin PNRR și astăzi a fost votat de Camera Deputaților. Este un prim pas de reformă în domeniul ocupării, care are și un impact corect, pozitiv, în domeniul pensiilor publice. Acest proiect de lege țintește două mari probleme pentru persoanele care muncesc, de cele mai multe ori, la negru: să poată fi plătite legal cu ajutorul unor tichete de activități casnice și să aibă posibilitatea să fie asigurați în sistemul de pensii și de sănătate. Cei care muncesc în activități necalificate, de tip menaj, croitorie, prepararea hranei sau bone ocazionale pot deveni asigurați!”, a explicat Turcan.

Pentru a dobândi statutul de asigurat și vechime în muncă vor trebui să aibă o medie de 85 de tichete pe lună. Potrivit proiectului, plata se va face prin intermediul unor tichete tipărite de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). Valoarea unui tichet va fi de 15 lei. Tichetele vor fi cumpărate de angajator și oferite angajatului (persoana fizică de prestează activitățile casnice). Din suma brută plătită de angajator, prestatorul casnic primeste 79,2%, iar statul ia 20,8% sub formă de contribuții de pensii și sănătate și impozit.

“Prestatorul nu plătește nimic din banii pe care îi câștigă. Contribuțiile sunt plătite în plus de către beneficiarul de activități și sunt operaționalizate de către Agențiile de Ocupare a Forței de Muncă. Efortul financiar nu este mare. Dacă astăzi cineva primește 1500 de lei la negru, prin aceste tichete beneficiarul plătește 200 de lei în plus, dar avantajul este că cel care prestează munca este asigurat și are contribuție la pensie”, a explicat Raluca Turcan.

Acest proiect de lege face parte din Componenta 13 – Reforme Sociale a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, reforma: ”Introducerea tichetelor de muncă și formalizarea muncii în domeniul lucrătorilor casnici”, respectiv „Operaționalizarea introducerii tichetelor de muncă în domeniul lucrătorilor casnici” şi are un buget alocat pentru această investiție prin PNRR de 4.538.000 euro (fără TVA). Până la sfârșitul trimestrului I din 2026 se preconizează că în evidențele ANOFM vor fi înregistrați peste 100.000 de oameni care muncesc.

Distribuie articol

Citește și ...