Medicina defensivă și-a făcut loc de câțiva ani în spitalele din România. Teama de erori, de a fi judecat, de acuzații de malpraxis și uneori chiar comoditatea fac parte din tabloul medicine defensive.
Termenul este definit astfel:
Medicina defensivă se referă la un ansamblu de practici medicale destinate să evite în viitor, posibilitatea unor acuzații de malpraxis. Prin aceste practici, recomandările de investigații sau tratamente nu sunt neapărat cele mai bune opțiuni pentru pacient – spre beneficiul acestuia, ci au funcția principală de a proteja medicul împotriva potențialului reclamant – pacientul și, de a evita răspunderea.
Mai exact, dintr-o prudență dusă uneori la extrem, pe fondul celor menționate mai sus, medicii ajung să pună târziu diagnostic unui pacient. După serii întregi de analize, după ce îl trimit și la alți colegi pentru siguranță, după ce se epuizează toate variantele și uneori…prea târziu pentru pacient. Se întâmplă tot mai frecvent ca pacienții să fie pasați către alte spitale, din teama unor medici de a nu pune un diagnostic eronat și de a fi judecați, dar și dintr-o nesiguranță față de profesie.
Nu sunt cuvinte acuzatoare! Doar o realitate pe care chiar și medicii o recunosc. In general se regăsește în rândul medicilor tineri, cu mai puțină experiență și formați într-o societate în care cazurile medicale sunt zilnic subiect de știri.
Jean Popescu, medic chirurg, cu peste 26.000 de intervenții realizate de-a lungul carierei, format în școala veche, cu o experiență vastă și un bun cunoscător al sistemului de sănătate (a fost director al Spitalului Județean de Urgență din Târgoviște, director al Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, a înființat Casa de Asigurări de Sănătate Dâmbovița și deține și funcția de președinte al Colegiului Medicilor din Dâmbovița) a explicat în podcastul DIALOG LA FIX acest fenomen și faptul că salariile mari din sistem și schimbările din ultimii ani nu garantează succesul total al actului medical:
“Salariile mari nu rezolvă totul. Salariile mari au dus la practicarea medicine defensive. La acest factor se adaugă și riscurile și teama de eșecul actului medical”.
Continuarea în video:

Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților preciza recent despre medicina defensivă:
