Știri Dâmbovița De Top - Ziar Dâmbovița - Târgoviște - StiriLaFix DB

Nuclearelectrica: procesul de selecție a amplasamentului de la Doicești pentru implementarea SMR în România este în conformitate cu standardele de securitate ale AIEA

Misiunea de follow-up SEED (Site and External Events Design) a AIEA concluzionează că procesul de selecție a amplasamentului de la Doicești respectă abordarea recomandată de AIEA pentru selecția amplasamentului, așa cum este stabilită în Standardele de securitate ale AIEA, portrivit comunicatului de presă transmis de Nuclearelectrica.

SN Nuclearelectrica SA și RoPower Nuclear, compania de proiect SMR, anunță încheierea cu succes a Misiunii de follow-up IAEA SEED (Site and External Events Design), axată pe selecția amplasamentului de la Doicești, planificat pentru dezvoltarea în condiții de securitate a primei centrale cu reactoare modulare de mici dimensiuni din România. Apreciem  misiunea profesionistă și independentă desfășurată de echipa de experți a AIEA.

Programul SEED asistă statele membre ale AIEA în diferite etape ale dezvoltării unui program de energie nucleară, inclusiv în ceea ce privește evaluarea selecției amplasamentului, evaluarea amplasamentului și proiectarea structurilor, sistemelor și componentelor, luând în considerare potențialele evenimente externe și interne specifice amplasamentului.

Misiunea SEED a fost solicitată de SN Nuclearelectrica pentru a evalua în mod independent procesul de selectie a amplasamentului în conformitate cu standardele de siguranta ale AIEA și, în consecință, pentru a începe următoarea etapă de evaluare a amplasamentului, preliminară solicitarii de licentiere a amplasamentului pentru un proiect SMR în România.

Echipa AIEA a salutat efortul depus de SNN pentru a desfășura un proces de selecție a amplasamentului din România obiectiv, fezabil și sigur, considerat un cadru robust pentru dezvoltarea proiectului SMR. Solicitarea unei continuări a misiunii SEED desfășurata în 2022 pentru a evalua procesul de selecție a amplasamentului, este cea mai bună dovadă a angajamentului SNN față de securitate și a deciziei sale ferme de a minimiza riscul ca problemele de securitate descoperite într-o etapă ulterioară să pună în discuție implementarea în condiții de securitate a proiectuluiExperiența în curs de dezvoltare în România poate fi de mare valoare pentru comunitatea nucleară.” a declarat Paolo Contri, șeful echipei de evaluare și șeful Secției de securitate a evenimentelor externe din cadrul Departamentului de Securitate și Siguranță Nucleară al AIEA.

Echipa științifică românească a furnizat date și dovezi științifice solide pentru a susține decizia de a selecta amplasamentul de la Doicești pentru prima dezvoltare SMR din România. Echipele interne de experți reputați au efectuat investigații, calcule și studii detaliate care au demonstrat că selecția finală a site-ului Doicești este sustenabilă și în deplină conformitate cu abordarea recomandată de AIEA pentru selecția site-ului. În plus, toate aceste lucrări susțin un proces decizional solid.

Considerăm că un proiect nuclear sigur ar trebui să fie realizat și pe baza unor evaluări amănunțite și independente, de aici și invitația noastră adresată AIEA de a efectua o astfel de evaluare. Proiectele nucleare, indiferent de tehnologie, au un lucru esențial în comun: securitatea nucleară și dorim să dezvoltăm un proiect exemplar prin utilizarea unei tehnologii cu un nivel inalt de securitate nucleara, o selecție riguroasă a amplasamentului, o analiză completă și sigură a evenimentelor externe specifice amplasamentului. Pe lângă experții români, apreciem foarte mult expertiza internațională obiectivă și independentă pentru a ne asigura că toate aspectele legate de securitate sunt luate în considerare și abordate încă din primele etape ale proiectului. Mulțumesc echipei de experți ai AIEA pentru efectuarea acestei evaluări și mulțumesc echipei de experți români pentru reconfirmarea profesionalismului lor.”- Cosmin Ghiță, director general, SN Nuclearelectrica.

Procesul de selectie a amplasamentului a primit încrederea finanțatorilor externi, în speță USTDA, care a acordat 1,2 milioane USD pentru studiu. Sargent &Lundy, o companie de inginerie solidă și reputată, a realizat studiul în mod independent. Acest lucru subliniază sprijinul internațional și încrederea investită în proiectul SMR Doicești din România, în urma unor orientări, sugestii și recomandări clare făcute de experții AIEA.

 ” Concluziile echipei de experți ai AIEA privind procesul de selecție a amplasamentului reconfirmă strategia și efortul nostru de a dezvolta un proiect SMR de ultimă generație în România. Salutăm eforturile AIEA și ale SN Nuclearelectrica pentru realizarea evaluarii selecției amplasamentului in conformitate  cu cele mai înalte standarde de securitate. În acest fel, proiectul SMR Doicești se poziționează ca un standard de excelență în domeniul dezvoltării SMR în România și în Europa. De asemenea, suntem siguri că evaluările, recomandările și studiile actuale vor contribui și vor acționa ca un catalizator pentru proiectele SMR actuale și viitoare. Credem că avem un proiect solid, iar evaluarea actuală a AIEA ne dă și mai multă încredere.” a declarat Melania Amuza, CEO al RoPower Nuclear.

La momentul finalizarii cu succes a misiunii de evaluare SEED a AIEA, considerăm această evaluare ca fiind un progres în activitatea noastră actuală și un angajament față de inovare și durabilitate în dezvoltarea capacităților energetice nucleare ale României. Dezvoltarea proiectului SMR (462 MW capacitate instalată) va contribui la securitatea energetică a României, la obiectivele de decarbonizare, asigurând în același timp dezvoltarea locală, complementaritatea cu sursele regenerabile și poziționarea regională.

Distribuie articol

Citește și ...

Alte știri