Oana Popa, director Școala „Ion Ciorănescu” Moroeni: „În spatele fiecărui copil este o poveste, frumoasă sau tristă. Sprijinul nostru este esențial. Nu frângeți aripile copiilor”

A sunat și clopoțelul pentru începutul de an școlar și odată cu el vin emoțiile și provocările pentru elevi, profesori și părinți. Acest an școlar aduce o serie de schimbări, prin noile Legi ale Educației, schimbări ce vor trebui să fie transpuse în sistemul educațional.

inceput de an scolar
inceput de an scolar

Cu o carieră de peste 16 de ani în învățământ, Oana Popa, director la Școala Gimnazială “Ion Ciorănescu” Moroeni a vorbit în cadrul Podcastului DIALOG LA FIX despre profesia de dascăl, relația profesor-elev-părinte și a oferit sfaturi pentru abordarea noului an școlar. PODCAST INTEGRAL, în această seară, la ora 17.00, online pe pagina oficială de Facebook Stirilafixdb și pe canalul YOUTUBE STIRILAFIXDB.

oana popa podcast dialog la fix
oana popa podcast dialog la fix

După o primă experiență cu structura anului școlar pe module, în plin proces de implementare a noilor Legi ale Educației, profesorii și elevii au parte de numeroase provocări. De implicarea și empatia dascălilor depinde într-o mare măsură succesul anului școlar. De cealaltă parte, trebuie să existe interesul elevilor și sprijinul părinților.

„La începutul anului școlar le-a spus colegilor mei că în spatele fiecărui copil este o poveste, frumoasă sau tristă. Sprijinul nostru este esențial de cele mai multe ori. Le-am transmis să fie empatici. Părinților le-am transmis să aibă răbdare și să fie prezenți în viața de școlar a copiilor. Este foarte important mai ales pentru cei mici să-i simtă aproape. Să nu le taie aripile, să-i lase să zboare liniștiți și să nu-i modeleze după cum își doresc dumnealor. Trebuie să le dezvolte în propriul lor ritm”, a explicat Oana Popa.

119426355 10217149236073537 1238206781093068084 n
Scoala Ion Cioranescu

Provocări există la tot pasul, uneori comunicarea cu părinții este posibilă, alteori nu. Susținerea copiilor și asigurarea unor condiții bune de învățare se numără printre prioritățile directorului. În ultimii ani a luptat foarte mult să îi aducă pe copii la școală, să elimine analfabetismul și să reducă rata abandonului școlar:

“Am avut parte de copii foarte buni, interesați, cu respect și care și-au dorit mai mult. Chiar și atunci când apar bariere de comunicare cu familiile, cu sprijinul mediatorului, al profesorilor și diriginților încercăm să ajungem la părinți. Facem muncă de teren și ne dorim să-i ținem pe copii la școală. Am avut multe proiecte la nivelul școlii. Cel mai recent accesat a fost PNRAS, prin care se dorește reducerea abandonului școlar. Suntem beneficiarii celui mai mare grant de 200.000 de euro. Ne focusăm pe reducerea abandonului prin diverse activități: pe lângă cele remediale sunt și activități extrașcolare (tabere, excursii), oferirea unei mese calde, premierea elevilor. Mai avem și proiectul Viitorul începe astăzi care vizează elevii depășiți ca vârstă de școlarizare cu minimum 4 ani. Pentru aceștia am accesat proiectul, pentru că în Glod avem situații în care au abandonat școala prematur și le oferim șansa de a continua studiile”, a explicat Oana Popa, director la Școala Gimnazială “Ion Ciorănescu” Moroeni.

PODCASTUL INTEGRAL:

YouTube video

Distribuie articol

Citește și ...