În ziua de 24 iunie este prăznuită Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, cunoscută în popor cu numele de Drăgaică, dar de această zi se leagă și tradiția Sânzienelor. În această zi, din 2013, se sărbătoreşte şi Ziua Universală a Iei, marcată de comunităţile româneşti.
Începând din anul 2013, la 24 iunie este sărbătorită „Ziua Universală a Iei”, o iniţiativă a comunităţii online „La Blouse Roumaine”, fondată de Andreea Tănăsescu (2012), care a propus ca această dată, când are loc sărbătoarea Naşterii Sfântului Ioan Botezătorul şi sărbătoarea străveche a Sânzaienelor, să devină o zi dedicată iei .
24 iunie este cunoscută popular drept Sânzienele sau Drăgaica. În credinţa populară, Sânzienele sunt înfăţişate drept zâne bune. Sărbătoarea de Sânziene are o strânsă legătură cu florile de sânziene, folosite în această zi la diferite practici populare de aflare a ursituluu, păstrate pentru tratarea bolilor și considerate aducătoare de noroc.
Obiceiuri și superstiții de Sânziene
Astăzi nu se spală, nu se lucrează pe câmp, iar cu acest prilej, în foarte multe zone din ţară, se fac pomeni pentru morţi.
Florile culese în ziua de Sânziene sunt duse la biserică pentru a fi sfinţite şi păstrate, apoi, pentru tratarea bolilor.
Sânzienele sunt, în mitologia românească, zâne bune din clasa ielelor dar care atunci când nu le este respectată sărbătoarea devin surate cu Rusaliile care sunt zâne rele. Uneori Sânzienele sunt supranumite si Drăgaicele.