OM DE BINE. Dâmbovițeanul care a transformat casa părintească în muzeu. Pierdut printre dealurile de la Vârfuri stă mărturie Muzeul Sătesc

Omul sfințește locul. Doar atunci când nu vrei să privești, nu vezi oameni de bine. Continuăm campania Oameni de bine de lângă tine cu o poveste emoționantă.

Nu degeaba se spune “Casa părintească nu se vinde”. Scriitorul dâmbovițean Gioni Badea a mers și mai departe și din iubire față de părinți a transformat casa în care a crescut în muzeu sătesc. Printre dealurile din comuna Vârfuri, într-un loc în care domnește liniștea și schimbările naturii reprezintă cel mai bun calendar, dâmbovițeanul își deschide porțile larg pentru vizitatorii care vin să vadă Muzeul Sătesc.

În fapt, totul a pornit de la dorința de a păstra amintirile părinților, obiecte dragi și fotografii, costume populare și lucruri adunate de la vecini, rude și prieteni.  Este locul unde s-au născut romanele lui Gioni Badea, locul unde prezentul dă mâna cu trecutul.

Gioni Badea s-a născut pe 1 aprilie 1944 în localitatea dâmboviţeană Vârfuri, într-o familie modestă. Tatăl sudor, mama casnică și un frate mai mare i-au servit drept exemplu în viață. A schimbat de-a lungul anilor numeroase meserii, pe toate le-a făcut cu drag, de la ospătar la metalurgist și acum romancier.

În 1976 a cunoscut-o pe cea care i-a devenit soție și muză. Datorită ei a început să scrie. Curând, avea să-și vândă mașina pentru a publica prima carte, au urmat apoi altele, un șir lung de romane inspirate din modele ale societății…de AȘA DA, de AȘA NU.

Cu soția a și început să pună bazele muzeului, de fapt inițial a fost doar o cameră unde a tot agonisit obiecte, a căutat toate amintirile de la părinți și și-a creat propriul inventar. Vecinii i-au mai adus câte un obiect, un fier de călcat vechi, o unealtă, o ie. Așa a strâns o colecție impresionantă cu obiecte vechi și de peste 200 de ani. Apoi soția a pierit, dar din dragoste pentru ea, a continuat misiunea.

Atunci când nu o să mai fiu, celui care se va încumeta să-mi ia locul și să ducă mai departe acest MUZEU SĂTESC, muzeul “CASA PĂRINTEASCĂ-ALTAR” început de soția mea doctorița Badea Iris Tatiana Ligia (Ligia Tidbad) și continuat de mine, căutând să-l dotez cu lucruri din cele mai vechi timpuri, îi vin în ajutor, lăsându-i în caietul muzeului câteva explicații pentru fiecare exponat în parte. Cred că este bine venit pentru urmași, dar și pentru fiecare vizitator„, a notat scriitorul.

Toate sunt adunate acum în Muzeul Sătesc din Vârfuri, care are propria pagina de facebook și  un site dedicat,iar locul este prezentat și pe pagina primăriei din localitate.

 

 

 

 

foto: Muzeul Satesc Varfuri

 

Mediafluxdb.ro vrea să cunoască oamenii deosebiți ai județului și poveștilor lor. Lansăm campania ”Oameni de bine de lângă tine”, prin care aducem în prim-plan oameni minunați, care prin proiectele lor unesc comunități, inspiră și schimbă mentalități. Dacă și tu cunoști un astfel de om, nu ezita să ne scrii la adresa de mail mediafluxdb@gmail.com.

Distribuie articol

Citește și ...