Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat luni, într-o conferință, că ministerul în perioada următoare se va dezvolta versiunea SUMAL 3.0 care elimină orice vulnerabilitate constatată în sistemul de supraveghere a pădurilor.
Potrivit datelor oficiale, în anul 2018 au fost emise în medie peste 11.000 de avize pe zi, iar în 2020 au fost emise în medie peste 12.000 de avize pe zi în SUMAL.
„Vedem o diferenţă destul de mare 2,7 milioane de avize au apărut în plus în SUMAL 2.0 în 3 ani de funcţionare. Asta mă face să îndrăznesc să cred că o parte din piaţa neagră a lemnului a ieşit la suprafaţă de când SUMAL 2.0 o supraveghează. Acelaşi lucru îl putem observa şi dacă ne uităm la volumele de lemn care au plecat oficial din pădurile ţării, în perioada în care funcţiona SUMAL 1.0 şi SUMAl 2.0 aici vedem o diferenţă importantă de circa un million de metric ubi care pare că au apărut la suprafaţă odată cu intrarea în funcţiune a sistemului SUMAL 2.0 (…) specialiştii cu care m-au consultat cred că această creştere de un million de metri cubi într-un singur an ar putea să însemne şi fiscalizarea unor cantităţi care în trecut erau recoltate cu ocolirea legii”, a spus Mircea Fechet.
Mircea Fechet a precizat că va fi dezvoltată o nouă versiune:
„Vom dezvolta o infrastructură hardware şi software pe mai multe direcţii, care să susţină supravegherea activităţilor legate de pădure, prin monitorizarea pădurii prin intermediul hărţilor satelitare, supravegherea transportului de masa lemnoasă prin intermediul camerelor video şi monitorizarea fondului forestier folosind tehnologia LIDAR”, a precizat ministrul.