Pasiunea pentru a face bine, moștenită în familie. Alexandru Tudose este farmacist și antreprenor dâmbovițean. DIALOG LA FIX despre profesie, provocări, sistemul farmaceutic și pacienți.

Alexandru Tudose a ales profesia de farmacist, pentru că o consideră o profesie-cheie în comunitate, care face legătura între medic și pacient, farmaciștii fiind mediatori. A moștenit pasiunea pentru a face bine de la mama lui, dar și de la bunic. De altfel, familia lui Alexandru a și dezvoltat un business în domeniu, cu farmacii în Dâmbovița, la Cândești.

Alexandru a povestit în cadrul Podcastului DIALOG LA FIX  despre profesia lui, dar și despre provocările întâmpinate, dorința de a face bine și nevoile din comunitate. PODCAST INTEGRAL, în această seară, ora 17.00, pe canalul YOUTUBE STIRILAFIXDB.

whatsapp image 2023 12 12 at 20.06.59 (1)
Dialog la fix Alexandru TUdose

Mama mi-a insuflat pasiunea pentru farmacie, iar mie îmi place foarte mult să vorbesc cu oamenii, să-I ajut cu sfaturi. E un sentiment aparte, când un pacient se întoarce mulțumit de efectul medicamentelor pe care I le-ai oferit. Și bunicul meu a fost asistent medical, astfel că dorința de a face oamenii bine s-a moștenit de-a lungul generațiilor. Facultatea este dificilă, una dintre cele mai grele. Este nevoie să ai o dorință mare. Apoi practica în domeniu aduce provocări: oamenii nu mai au așa multă răbdare să aștepte, să poarte un dialog, să poți face o anamneză. Omul nu vine la farmacie de plăcere, vin cu probleme serioase. Este important să ai o discuție cu pacientul-client. Iarăși, softurile aduc provocări. Nu toți farmaciștii reușesc să țină pasul”, ne-a mărturisit Alexandru Tudose.

Autodiagnosticarea (identificarea unei afecțiuni medicale fără a consulta un medic) și automedicația (practica administrării unuia sau mai multor medicamente din proprie inițiativă, fără utilizarea unei prescripții medicale sau fără a consulta medicul) reprezintă două probleme serioase, în care farmaciștii au un rol vital. Oamenii încearcă să se trateze singuri, vin și cer medicamente la farmacie, iar farmaciștii sunt cei care intervin cu sfaturi utile.

whatsapp image 2023 12 12 at 20.07.11
Alexandru Tudose

Sunt oameni care se încăpățânează să creadă că un medicament este bun pentru ei. Vin și ni-l solicită, iar noi intervenim pentru a nu se ajunge la situații-limită. Le punem întrebări, încercăm să aflăm diagnosticul, pentru ce vor să se trateze, ce au mai folosit în trecut, ce reacții au avut. Ideal este să meargă la medic, pentru un consult și diagnosticul corect, apoi să vină cu o rețetă. Nu este mereu așa, iar acolo unde putem, îi ajutăm noi. La medic mulți nu se duc pentru că ajung greu, prind greu programări, așteaptă mult, sunt medici puțini. Dar nici autodiagnosticarea nu este bună. Dacă ne cer antibiotice nu le putem oferi. România este pe podium la consumul de antibiotice. În exces, ele fac rău. Nu orice răceală se tratează cu antibiotic. Este prescris în caz de infecții, nu pentru viroze. Creșterea cererii de antibiotic este continuă. Consumate în cantitate mare, repetat, antibioticele duc la imunitate scăzută, distrug flora, organismul capătă imunitate la acele substanțe, iar în viitor nu-și mai fac efectul”, ne-a explicat farmacistul Alexandru Tudose.

O altă mare provocare pentru farmaciști o reprezintă perioadele cu deficit de medicamente. În perioada pandemiei se practica turismul farmaceutic…altfel spus oamenii călătoreau pentru a cumpăra medicamentele care lipseau din România din alte țări.

“Perioadele acestea sunt cele mai grele. Noi empatizăm cu oamenii, știm ce înseamnă să nu ai un tratament la timp, mai ales la bolile cronice. În pandemie mai ales, ne străduiam să-I ajutăm, sunam noi la alți colegi, la alte farmacii pentru a căuta tratamentele. Farmacistul nu e doar vânzător de medicamente, e mai mult de atât. În plus, înainte de toate suntem oameni”, a mărturisit Alexandru Tudose.

 

Mai multe aflați în Podcastul DIALOG LA FIX, în această seară.

Distribuie articol

Citește și ...