“Atașamentul românilor față de instituțiile euroatlantice a crescut puternic, în ciuda intensificării propagandei putiniste și izolaționiste. 88,1% dintre români resping ideea ieșirii României din NATO, constată un sondaj realizat de INSCOP Research în a doua parte a lui decembrie 2024”, potrivit comunicatului transmis de Partidul Național Liberal.
Procentul românilor favorabili apartenenței la NATO a crescut semnificativ, cu 11,9%, în decembrie 2024 față de cel înregistrat în ianuarie 2022, luna dinaintea atacării Ucrainei de către Rusia. 88,1% dintre respondenții sondajului INSCOP din decembrie anul trecut nu sunt de acord cu ieșirea României din NATO. Acum doi ani, procentul celor care respingeau ideea părăsirii NATO era de 76,2%. În schimb, comparativ cu situația de acum doi ani, a scăzut la mai bine de jumătate procentul celor favorabili ieșirii din NATO: de la 18,7% în ianuarie 2022, la doar 8,1% în decembrie 2024.
”Cea mai importantă observație este că frustrările nu au legătură cu atașamentul românilor față de UE și NATO. Acesta a crescut și chiar foarte puternic după alegerile prezidențiale ratate. Agresiunile informaționale au provocat reacția inversă a populației, ceea ce e o dovadă clară de reziliență a populatiei României. (…) NU, românii NU vor ieșirea din NATO. Părerea românilor este mai clară ca niciodată. Și când spun ”ca niciodată”, mă refer la faptul că aproape 90% dintre români resping ideea ieșirii din NATO. Adică, niciodată nu am avut un nivel de adeziune atât de ridicat al românilor față de organizația Nord-Atlantică”, conchide sociologul Remus Ștefureac, directorul INSCOP, institutul care a realizat sondajul.
Apelul Partidului Național Liberal
“Românii au rezistat campaniilor ostile, societatea românească a dovedit reziliența. Este de acum momentul ca oamenii politici pro-europeni, împreună cu societatea civilă, să vorbească mai ferm, fără echivoc, să contreze mai puternic aceste campanii tot mai virulente si sofisticate, parte a războiului hibrid declansat de Rusia lui Putin împotriva Lumii libere. Altfel, românii, care susțin covârșitor NATO și apartenența țării la Lumea liberă, nu se vor simți suficient de reprezentați și de apărați. Tocmai de aceea Partidul Național Liberal a lansat recent un apel partidelor politice și societății civile, de a-și crea mecanisme de consultare și coordonare pe tema apărării democrației de interferențe străine și de dezinformarea care vizează subminarea încrederii publice în instituții și în avantajele strategice ale poziționării României în cadrul UE și NATO”.
PNL subliniază că este necesar un adevărat front de comunicare politică pentru apărarea democrației și destinului euroatlantic al țării față de interferențele oameni politici români, aflați, din păcate, în deplină rezonanță cu propaganda estică desfășurată pe teritoriul național.