În data de 17 aprilie 2024 s-a efectuat o intervenție chirurgicală ce a constat în artroplastie totală inversată de umăr, act intervențional cu o complexitate ridicată.
Pacientă în vârstă de 70 de ani, victima unui accident rutier soldat cu o fractură de col chirurgical de humerus în patru părți Neer i s-a implantat această proteză de umăr.
Se internează în data de 16 aprilie 2024, este optimizată preoperator din punct de vedere medical și benefIciază de investigații preoperatorii paraclinice de înaltă specialitate (incidențe radiologice specifice, examen computer tomograf cu reconstrucție 3-D).
Pacientei i-a fost implantată o proteză totală de umăr inversată, ale cărei componente constau într-o plăcuță fixată la omoplat cu o ancoră și doua șuruburi auto-blocante- după o preparare în prealabil a glenei humerale, o glenosferă( o bilă metalică RMN -compatibilă ce se articulează cu cupa humerală prin intermediul unui insert de polietilenă înalt cross -linkată) și o tijă humerală necimentată de fracturi ( fracture stem) din titan poros prevăzută cu un orificiu ce permite
re-atașarea tuberculilor humerali pe care se inseră cei patru mușchi ai coafei rotatorii a umărului, la această tijă conectîndu-se cupa și insertul mai sus menționat.
Evoluția postoperatorie clinico-radiologică este favorabilă, pacienta urmând a fi externată la 48 de ore cu recomandarea de reevaluare prin ambulatoriul de specialitate în vederea stabilirii programului specific de recuperare.
Protezarea de umăr la pacienții ce au astfel de indicație chirurgicală aduce beneficii mult superioare în ceea ce privește recuperarea funcțională ulterioară cu impact asupra imbunătățirii calității vieții pacientului.
Echipa chirurgicală ce a realizat această intervenție a fost condusă de domnul doctor Mertic Ionuț, medic primar în cadrul secției de Ortopedie și Traumatologie,supervizat de mentorul său, domnul doctor Hera Alexandu, medic primar ortoped din Spitalul Clinic de Urgență Bagdasar Arseni București și doamna doctor Ecaterina Petrescu – medic primar ATI.