Primarul de la Moroeni vrea să scape de clădirea-emblemă a comunei: Casa Memorială Ciorănescu. După ce la începutul acestui an s-a lăudat că alături de Muzeul Literaturii Române au fost demarate demersurile pentru reabilitarea Casei memoriale “Ion Ciorănescu”, Moraru a transmis o adresă în vară, către CJ Dâmbovița, prin care cere trecerea clădirii în administrarea CJD, pentru a scăpa de responsabilitate.
Potrivit documentului: “Ținând cont de faptul că, din punct de vedere al situaţiei juridice, Casa Memorială Ciorănescu se află în administrarea Primăriei com. Moroeni, aceasta necesitând o serie de lucrări de refacere şi reconditionare, vă rugăm să ne sprijiniți prin trecerea acesteia în administrarea unității dumneavoastră, astfel încât să beneficieze de proiecte, respectiv constituire de expoziții muzeale, etc. Totodată, menţionăm că, Primăria com. Moroeni va iniţia procedura pentru atribuirea contractului de achiziție de servicii, având ca obiect elaborarea unui studiu de fezabilitate, expertiză tehnică, în vederea fundamentării sursei de finanţare, astfel încât punerea în valoare a acestui obiectiv să fie mult mai bine realizată”, se arată în adresa transmisă de primărie în iulie 2022.
Situația a fost semnalată de consilierul județean Bogdan Marcu, cel care a făcut public documentul, revoltat de faptul că primarul încearcă să „se spele pe mâini” renunțând la un edificiu-simbol al localității doar pentru că nu a fost în stare să găsească o soluție pentru refacerea clădirii.
“Eu cred că, dacă se scria un proiect cum trebuie, puteau fi accesate fonduri nerambursabile sau, în cel mai rău caz, se putea solicita sprijinul Consiliului Județean Dâmbovița pentru o asociere prin programul județean de dezvoltare locală. (Consiliul Județean DB ar fi venit cu 50%). Păcat că s-a ajuns aici! Sunt foarte indignat! Cea mai reprezentativă clădire din comuna noastră este dată altora pentru că actuala conducere a primăriei nu a fost în stare să găsească o soluție de atâția ani”, a precizat Bogdan Marcu, actual consilier județean din partea PNL.
Contactat de Mediafluxdb.ro, consilierul liberal s-a arătat revoltat de situație: “Nu vreau să fiu înțeles greșit. Este foarte important ca acea clădire să fie reabilitată și pusă în valoare. E o clădire-simbol, iar alături de Sanatoriul Moroeni, este reprezentantivă pentru localitate. Am fost și consilier local și chiar și atunci am susținut nevoia de a investi în Casa Memorială. Nu sunt împotriva transferului către CJ Dâmbovița, ar fi culmea, sunt și eu consilier județean și îmi doresc să promovăm valorile județului, să prețuim cultura, dar sunt revoltat de proasta administrare. De ce să paseze responsabilitatea, renunțând la o clădire emblematică? E dovadă de management slab”, a declarat consilierul liberal.
Proiectul de hotărâre privind preluarea în proprietatea publică a județului Dâmbovița a Casei Memoriale Ciorănescu se află pe ordinea de zi a ședinței CJ Dâmbovița de astăzi. În documentul -RAPORT la proiectul de hotărâre privind formularea cererii de transmitere a unui bun imobil, teren și construcție, situat în comuna Moroeni, sat Lunca, strada Principală, nr. 118, din domeniul publical comunei Moroeni, în domeniul public al județului Dâmbovița se arată:
“Casa Memorială „Ciorănescu” a aparținut familiei Ciorănescu. Alexandru Ciorănescu a fost un autor, comparatist, diplomat, director literar, dramaturg, enciclopedist, eseist, lingvist, etimolog, istoric, poet, prozator român care a trăit în exil între 1946 și 1999. Frații săi au fost matematicianul Nicolae Ciorănescu, poetul Ioan Ciorănescu, scriitorul ziarist George Ciorănescu și chimista Ecaterina Ciorănescu-Nenițescu. Tatăl lor, Ion Ciorănescu, născut Cioranu, a fost institutor și director al școlii primare din comuna natală, autor al unor manuale foarte răspândite în epocă și promotor al învățământului special pentru școlile de surdomuți din România. Clădirea este inclusă în Lista monumentelor istorice din România, județul Dâmbovița la poziția 888. Prin adresa nr.9143/07.07.2022 înregistrată la Consiliul Județean Dâmbovița cu nr.16993/12.07.2022, Primăria comunei Moroeni face cunoscut că imobilul necesită lucrări de reabilitare, fapt pentru care apreciază că se impune ca acesta să fie transmis în proprietatea publică a județului Dâmbovița”.
foto:arhiva