Programul „Anghel Saligny”, suplimentat cu 10 miliarde de lei. Banii sunt destinați proiectelor de infrastructură, gaze și canalizare

Bugetul Programul Național „Anghel Saligny” va fi suplimentat cu 10 miliarde de lei. Pe agenda ședinței de Guvern de astăzi se află un PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind modificarea programului. Concret este vorba despre majorarea bugetului programului.

Astfel, banii vor merge pentru proiecte de apă și gaze, însă 7, 5 miliarde de lei vizează proiecte noi de investiții.  „Suplimentarea programului cu 10 miliarde de lei, care vor fi alocaţi pentru investiţiile de drumuri, pentru modernizare de drumuri, având în vedere şi nevoia extraordinar de mare care reiese şi din numărul de proiecte şi valoarea acestora depuse”, a precizat ministrul Dezvoltării.

În motivarea proiectului se arată că: “Necesitatea suplimentării cu o valoare de 10 miliarde lei este determinată de numărul mare de cereri, respectiv 4.858, pentru categoria de investiții de la lit. c) “drumurile publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare ca drumuri judeţene, drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, precum şi variante ocolitoare ale localităţilor”, a căror valoare aproximativă este de 89 miliarde lei”.

În plus, prin proiectul OUG se are în vedere preluarea unor proiecte din cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM), pentru care 20 de UAT-uri au câştigat finanţări, dar nu au prins fonduri.

“Prin Programul Operațional Infrastructură Mare, ”Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente și sustenabile de transport al energiei electrice și gazelor naturale, Obiective specifice 8.2 – Creșterea gradului de interconectare a Sistemului Național de Transport a gazelor naturale cu alte state vecine”, a fost lansat Apelul de proiecte POIM/859/8/2/, în cadrul căruia au fost propuse la finanțare un număr de 219 obiective de investiții, dintre care 105 obiective de investiții, în valoare de 5,502 miliarde lei, inclusiv TVA, au fost admise, dar nu au primit finanțare întrucât valoarea acestora excedează plafonului alocat în cadrul POIM, Pe de altă parte, conform ultimelor date statistice publicate, la nivel național, 70% din unitățile administrativ-teritoriale nu au acces la rețele de distribuție de gaze naturale”, se arată în document.

Astfel, aceste 105 proiecte ale UAT-urilor vor fi preluate de la POIM în Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”.

Distribuie articol

Citește și ...