Proiectul de reindustrializare a României. Marcel Boloş a prezentat în şedinţa PNL măsurile pentru industriile: metalurgică, apărare, construcţii, echipamente electrice, auto, chimică.

PNL anunță unul dintre cele mai importante proiecte ale ţării din ultimii 34 ani.

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a prezentat în şedinţa PNL de marţi proiectul de reindustrializare a României, care va intra şi în coaliţie. Pachetul cuprinde măsuri pentru industriile importante: metalurgică, apărare, construcţii, echipamente electrice, auto, chimică.

Prima şi cea mai importantă măsură prevede investiţii strategice în dezvoltarea României, după modelul Nokian, fiind sprijinite acele investiţii care creează locuri de muncă. A doua măsură este destinată IMM-urilor care propun proiecte de investiţii în aceste domenii ale industriei prelucrătoare, iar a treia măsură priveşte industria siderurgică şi chimică. A patra măsură se referă la prelucrarea metalelor neferoase, având în vedere zăcămintele, în special cupru.

MARCEL BOLOȘ, ministrul PNL al Finanțelor:

„România produce”, planul de 3 miliarde euro pentru revitalizarea industriei naționale, este construit astfel:

Un program de reînnoire industrială, derulat în următorii 5 ani, format din trei piloni:

Pilonul I. Program de 1 miliard de euro pentru atragerea și dezvoltarea investițiilor private în economie, care va cuprinde:

  1. Granturi de până la 30% pentru investițiile strategice, asigurând un sprijin financiar direct pentru companiile care investesc în modernizare și extindere.
  2. Credit fiscal la finalizarea proiectelor de investiții, pentru a recompensa companiile care contribuie activ la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă. Valoare credit: 10% – 25% din valoarea investiției.
  3. Acces rapid la utilități publice și infrastructură, pentru a elimina barierele administrative și a accelera ritmul investițiilor.
  4. Obținerea rapidă a avizelor și autorizațiilor necesare, pentru a facilita implementarea proiectelor de dezvoltare, precum acte de expropriere/achiziționare terenuri pentru implementare.

Pilonul II. Programul Investiții pentru producția industrială românească, în valoare de 450 milioane euro, care este deja în desfășurare (HG 300/2024) și urmărește revitalizarea și modernizarea industriei prelucrătoare din România printr-un plan strategic de investiții. Valoarea ajutorului este de 150 milioane euro pe an și prevede industriile chimică/electronică/lemnului/produse farmaceutice/construcții metalice.

Pilonul III. Program strategic destinat decarbonizării producției industriale și tranziției verzi a întreprinderilor mari din sectoarele siderurgic și chimic, cu o valoare totală de 1 miliard euro,  ce va fi finanțat din surse provenite din certificatele verzi. Astfel, se vor sprijini companiile să reducă emisiile de carbon, să îmbunătățească eficiența energetică și să adopte tehnologii verzi.

  1. Un program special dedicat industriei prelucrătoare, cu o valoare de 250 milioane de euro, pentru a sprijini exploatarea și prelucrarea zăcămintelor și bogățiilor solului românesc. Scopul nostru este clar: tot ce este extras din solul României să fie prelucrat în România!
  2. Programul Sprijin pentru micii industriași, ca formă de sprijin pentru industria românească și capitalul autohton, punând în primul plan dezvoltarea IMM-urilor românești. Cu o alocare de 300 de milioane de euro, programul va oferi ajutor financiar direct și garanții pentru a impulsiona creșterea și modernizarea afacerilor locale.

 

Distribuie articol

Citește și ...