Răcari: Domeniul Ghica de la Ghergani, în haine de iarnă. Peisaj de poveste în curtea conacului.

Peisaj de iarnă autentic surprins pe domeniul Ghica din Ghergani, în timpul celui mai recent episod de iarnă, de la finalul săptămânii trecute.

Imaginile postate pe pagina oficială a Domeniului Ion Ghica Ghergani oferă o imagine de poveste a conacului.

Periodic sunt organizate evenimente, activități în special pentru copii și vizite pe domeniul Ghica.

Locul, încărcat de istorie și cu o imagine aparte, este preferat și pentru ședințe foto sau filmări, cea mai recentă fiind cea a trupei Amadeus (Videoclip filmat pe Domeniul Ghica din Ghergani, inspirat din filmul Wednesday. Fetele de la Amadeus, personajele principale)

Conacul de la Ghergani a fost reconstruit în două etape între 1869-1888, după schiţele şi viziunea lui Ion Ghica de arhitecţii Dimitrie Berindey şi apoi de George Mandrea, potrivit domeniul-ghica.ro.

 

Cutremurul din 1940 a distrus etajul şi acoperişul, primul fiind demolat, peste parter ridicându-se un acoperiş provizoriu. În perioada premergătoare naţionalizării din 1948, moştenitorii familiei Ghica au încercat clasarea acestuia ca monument istoric, dar solicitarea le-a fost respinsă. Ulterior, domeniul a fost transformat în gospodărie agricolă comunală Ghergani. Din 1950 devine spital rational, iar din 1960- spital de copii. Conacul suferă în acest timp o serie de modificări. În 2004, în urma procesului de retrocedare, moşia a revenit la moştenitorii de drept.

 

Ion Ghica s-a stins din viață la data de 7 mai 1897, la Ghergani. Liberalul Ghica, personalitate marcantă a celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea, economist, matematician, scriitor, pedagog, diplomat și om politic, Ion Ghica a fost prim-ministru de cinci ori: de trei ori al guvernului României (în 1866, în 1866-1867 și în 1870-1871) și de două ori între 1859 și 1860, la Iași și la București. Acesta a fost și președinte al Academiei Române (sursa wikipedia.ro)

 

Moștenitoarea domeniului Ghica din Ghergani, Irina Bossy-Ghica, descendentă a familiei care a oferit țării noastre diplomați, prim-miniștri, scriitori și memorialiști, a transmis faptul că intenționează restaurarea domeniului și revenirea în circuitul turisticș i cultural.

 

Sursa foto:Facebook/Domeniul Ghica

Distribuie articol

Citește și ...