România, în topul țărilor „super îmbătrânite”. Dâmbovița, în topul județelor îmbătrânite.

România, în topul țărilor „super îmbătrânite”, potrivit Visual Capitalist, “Vizualizarea societăților super-vârstnice ale lumii”. O populație îmbătrânită prezintă mai multe provocări economice și sociale. Pentru început, înseamnă mai mulți pensionari și mai puțini lucrători care să-i susțină. Acest lucru poate pune o presiune mai mare asupra sistemului de sănătate și a planurilor de pensii.

Potrivit datelor Visual Capitalist, Monaco se află în fruntea acestui clasament, cu 36% din populația sa având peste 65 de ani. Se așteaptă ca Elveția, Coreea de Sud, Canada, România și Taiwan să atingă statusul de țări „super îmbătrânite” în 2025. Toate aceste cinci țări se confruntă cu scăderea ratei natalității.

La nivel național, Dâmbovița se află în topul județelor îmbătrânite. Județul pierde anual locuitori apți de muncă, dar și tineri calificați.

În fiecare an tinerii dâmbovițeni pleacă la studii în alte orașe din țară sau în străinătate. În lipsa unor oportunități și a unei oferte de muncă actualizată și adaptată nevoilor și pregătirii tinerei generații, aceștia pleacă la zeci, sute sau chiar mii de kilometric distanță de casa părintească. Așa se face că, Dâmbovița a urcat în topul județelor îmbătrânite. La noi, vârsta medie a locuitorilor era 42,7 ani în 2020. Asta în condițiile în care 2012 vârsta media a locuitorilor din Dâmbovița era 40,4 ani.

Cel mai ”tânăr” județ din România este Ilfov, unde vârsta medie a locuitorilor este puțin sub 39 de ani, iar cel mai ”bătrân” este Teleorman, unde locuitorul mediu se apropie de 47 de ani, arată datele Institutului Național de Statistică.

 

Distribuie articol

Citește și ...