Scaunul de manager de spital nu va mai fi atât de sigur. Cei aflați la conducerea unei unități medicale vor trece de o evaluare mai riguroasă, bazată pe criteria noi. Mai exact, Ministerul Sănătății a pus în dezbatere publică proiectul de Ordin privind criteriile de performanță pe baza cărora se efectuează evaluarea anuală a activității managerului spitalului public.
Potrivit comunicatului instituției, în urma acestui tip de evaluare, contractul de management poate fi prelungit sau poate înceta înainte de termen. Criteriile de performanță sunt reprezentate de indicatori de management ai resurselor umane, indicatori de utilizare a serviciilor, indicatori economico-financiari și de calitate.
Astfel, va fi introdus un nou indicator care va reflecta gradul de ocupare cu personal specializat a serviciului/ compartimentului de prevenire a infecțiilor asociate asistenței medicale. Tot ca o noutate, în indicatorii de utilizare a serviciilor va fi introdus un indicator care va reflecta numărul spitalizărilor de zi raportat la numărul total de spitalizări.
În ceea ce privește indicatorii de calitate, au fost introduși indicatori care iau în calcul dacă unitatea a fost sancționată pe motive igienico- sanitare, dar și indicatori ce privesc rata de screening pentru germeni cu risc epidemic (Enterobacterii rezistente la carbapenem, Enterococi rezistenți la vancomicina, Enterobacterii producătoare de betalactamaze cu spectru extins) la pacienții internați în secțiile ATI, oncologie, hematologie, precum și realizarea anuală a unui studiu de prevalență de moment a infecțiilor nosocomiale și a consumului de antibiotice pe baza metodologiei elaborate de Institutul Național de Sănătate Publică.
Se va ține seama și de rata de conformitate cu administrarea unei doze unice de antibiotic în profilaxia antibiotică perioperatorie constatată la studiul de prevalență de moment.
Evaluarea anuală efectuată pe baza criteriilor de performanță se face prin raportare la indicatorii de performanță asumați prin contractul de management.