Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de mare sărbătoare. Tradiții și superstiții legate de această zi. Ce NU este bine să faci astăzi!

În fiecare an, pe 29 august creştin ortodocşii prăznuiesc la Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul, zi de post și ultima mare sărbătoare a anului bisericesc ce se încheie la sfârşit de august.

Sfântul Ioan Botezătorul este cel care l-a botezat pe Iisus în râul Iordan și a propovăduit pocăința și apropierea Împărăției lui Dumnezeu. Tăierea capului său este văzută ca un act de curaj spiritual, fiind considerat ultimul și cel mai mare dintre profeți.

Ziua în care a fost tăiat capul Sfântului Ioan este considerată, potrivit tradițiilor creștine, zi de post și rugăciune, asemănată cu Vinerea Patimilor.

 

Tradiții și superstiții legate de această zi. Ce NU este bine să faci astăzi!

 

  • Când se prăznuiește Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, există credința în popor că nu trebuie să se folosească cuțitul, totul se rupe cu mâna.
  • Nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i s-a tăiat capul pe varză de 7 ori şi a înviat.
  • Una dintre cele mai respectate tradiții este ținerea postului negru, în ziua de sărbătoare.
  • Tot în popor era întâlnită și interdicția de a tăia și mânca fructe și legume cu formă rotundă.
  • Sărbătoarea este, de asemenea, un moment prielnic pentru pomenirea morților. În multe sate românești, se organizează parastase și se împart ofrande în memoria celor adormiți.
  • În tradiția populară, această zi este considerată nefavorabilă pentru începerea lucrărilor agricole, cum ar fi semănatul sau recoltarea.

 

 

Distribuie articol

Citește și ...