Tu ai depus Declarația Unică la ANAF? Vezi data-limită și ce sancțiuni riscă cei care nu depun formularul.

 

Românii care obțin venituri individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/şi din străinătate şi care datorează impozit pe venit şi contribuții sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal, trebuie să depună Declarația Unică la ANAF.

Termenul pentru depunerea Declaraţiei Unice privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (Formular 212) este data de 25 mai, inclusiv. Cei care nu vor depune la timp documentul riscă amenzi de până la 500 de lei.

Printre cei care sunt obligați să depună declarația unică se numără: persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri sau pierderi în Romania, din:

  • activități independente, drepturi de proprietate intelectuală, cu excepția contribuabililor pentru care impozitul se reține la sursă, cedarea folosinței bunurilor, activități agricole, piscicultura și/sau silvicultura, transferul titlurilor de valoare, precum și venituri din alte surse (de exemplu: câștiguri din transferul de monedă virtuală sau venituri impozabile ca urmare a cesiunii de creanță).
  • totodată, persoanele fizice care obțin venituri de pe urma prestării unor servicii de înfrumusețare ori de întreținere corporalăsunt obligate ca, până pe 25 mai, să se înregistreze în baza de date a Registrului Comerțului dacă vor să-și desfășoare activitățile sub următoarele forme: individual şi independent, ca persoane fizice autorizate; ca întreprinzători titulari ai unei întreprinderi individuale; ca membri ai unei întreprinderi familiale.

Declaraţia unică poate fi depusă prin mijloace electronice de transmitere la distanţă, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, respectiv: prin intermediul serviciului „Spaţiul privat virtual” (SPV);  pe site-ul https://www.e-guvernare.ro, cu semnătură electronică calificată. De asemenea, formularul poate fi depus și în format hârtie, direct la registratura organului fiscal sau prin poştă, cu confirmare de primire.

 

Distribuie articol

Citește și ...