Știri Dâmbovița De Top - Ziar Dâmbovița - Târgoviște - StiriLaFix DB

VIDEO. Atenție! Bijuterii falsificate plasate în casele de amanet din Dâmbovița, Argeș, Prahova, Caraș-Severin și Constanța. Polițiștii au făcut 27 de percheziții.

Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Pitești, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, au efectuat 27 de percheziții domiciliare, în 5 județe și în municipiul București, la locuințele unor persoane cercetate pentru constituirea unui grup infracțional organizat, înșelăciune, tentativă la înșelaciune și punerea în circulație de valori falsificate străine.

Din cercetările efectuate a reieșit faptul că, începând cu luna noiembrie 2021  și până în prezent, membrii unui grup infracțional organizat, ar fi indus în eroare operatorii unor case de amanet, cu sediile în județele Argeș, Dâmbovița, Prahova, Caraș-Severin și Constanța, prin plasarea de bijuterii și monede din aur (ducați) contrafăcute și prin solicitarea de împrumuturi în baza contractelor de amanet încheiate, cauzând în patrimoniile unor persoane, identificate până în prezent, un prejudiciu estimat la aproximativ 2.000.000 de lei. 

Membrii grupului infracțional i-ar fi asigurat pe operatorii caselor de amanet că vor respecta obligațiile contractuale, iar pentru a le câștiga încrederea, ar fi achitat în avans comisionul, însă după împlinirea termenului pentru care ar fi fost încheiate contractele nu s-ar mai fi prezentat să revendice și să ridice obiectele amanetate.

Metodele convenționale de verificare utilizate de operatorii caselor de amanet nu ar fi putut descoperi falsul, întrucât obiectele ar fi fost minuțios lucrate și ar fi avut un înveliș consistent din aur.

De asemenea, pe durata procedurii de introducere în regim de amanet a bijuteriilor și monedelor contrafăcute, persoanele cercetate ar fi manifestat un comportament menit să distragă atenția angajaților pentru ca verificarea autenticității bunurilor să fie superficială.

În urma perchezițiilor efectuate, au fost descoperite și ridicate bijuterii susceptibile a fi contrafăcute, telefoane mobile, documente cu valoare probatorie, sume de bani, precum și alte mijloace de probă.

14 persoane urmează să fie conduse la sediile Poliției Române și D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Pitești, pentru audieri, în baza mandatelor de aducere emise în cauză.

Distribuie articol

Citește și ...

Alte știri