Știri Dâmbovița De Top - Ziar Dâmbovița - Târgoviște - StiriLaFix DB

VIȘINA. Demisia unui consilier local liberal, tergiversată de social-democrați. Rea-voință sau slabă pregătire?

Situație demnă de operele lui Caragiale, la Vișina, în județul Dâmbovița. O simplă demisie a unui consilier local a generat un lanț al slăbiciunilor.

Cergan Daniel, consilier local PNL, și-a depus demisia pe data de 17 martie. Documentul a fost înregistrat la primărie, secretarul a realizat un referat constatator, urmând ca, potrivit legii, să se constate încetarea de drept a mandatului de consilier local, printr-o hotărâre, în prima ședință a Consiliului Local Vișina. Până aici, toate bune, numai că lucrurile au luat o altă întorsătură. Din rea-voință sau neștiință, în ședința Consiliului Local s-a supus la vot demisia consilierului și social-democrații au votat împotrivă.

LEGEA ESTE CLARĂ:

Codul administrativ, Art. 204. – Încetarea mandatului de consilier local şi de consilier judeţean

 

(6) …constatarea încetării de drept a mandatului de consilier local sau de consilier judeţean, precum şi vacantarea locului de consilier local sau de consilier judeţean se realizează printr-o hotărâre de constatare a autorităţii deliberative respective, la propunerea primarului ori, după caz, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui alt ales local, adoptată în prima şedinţă desfăşurată după apariţia evenimentului. Hotărârea autorităţii deliberative este comunicată de îndată judecătoriei competente să valideze mandatul supleantului, în condiţiile art.122, precum şi consilierului local.
(7) Consiliul local, respectiv consiliul judeţean are obligaţia de a adopta hotărârea prevăzută la alin.(6) în termen de 30 de zile de la introducerea pe proiectul ordinii de zi a referatului constatator semnat de primar şi de secretar cu privire la una dintre situaţiile prevăzute la alin.(2) lit.a), c)-f) şi l). În termen de maximum 10 zile de la expirarea termenului stabilit pentru consiliul local, respectiv pentru consiliul judeţean, constatarea încetării mandatului se realizează de către prefect prin ordin, în baza referatului constatator comunicat de către secretar, în situaţia neadoptării acestei hotărâri de către consiliul local sau consiliul judeţean, după caz.

 

Deși legislația nu lasă loc de interpretare, la Vișina sceneta a continuat. Mai exact, demisia a fost înaintată pe 17 martie, în prima ședință s-a votat împotrivă (deși demisia doar se constată), a urmat un alt referat constatator și sugestia de a pune din nou demisia consilierului, pe ordinea de zi a următoarei ședințe. În ședința de pe 24 aprilie, surpriză! S-a supus din nou la vot și a fost respinsă de social-democrați!

La prima vedere, dacă n-ar fi de râs, ar fi de plâns, lipsa de pregătire a consilierilor și aparatului administrativ din Vișina.

Consilierul a demisionat pe 17 martie, din motive personale, dar suntem pe 25 aprilie și locul nu este vacant. Potrivit legii, în ședința în care se constată încetarea de drept a mandatului, se declară vacant locul de consilier. Numai că locul nu este vacant nici acum. O ipoteză ar fi tergiversarea și încercarea artificială de restructurare a numărului de consilieri pentru adoptarea anumitor hotărâri, având în vedere că un consilier a demisionat, dar locul lui nu este vacant pentru a se reface schema.

În fața abuzului social-democraților s-a ajuns la varianta unei plângeri penale, însă în cele din urmă a intervenit Prefectura pentru a soluționa cu întârziere situația.

 

 

 

 

Distribuie articol

Citește și ...

Alte știri