Știri Dâmbovița De Top - Ziar Dâmbovița - Târgoviște - StiriLaFix DB

Vizită oficială la Doicești, locul unde se va construi prima centrală SMR. Kathleen Ann Kavalec, Ambasadoarea SUA în România: „Nu numai că tehnologia SMR oferă energie mai curată, dar proiectul va crea și locuri de muncă pentru comunitatea locală”

La Doiceşti, unde se construieşte prima centrală SMR a avut loc evenimentul numit „Energie pentru generația următoare ” marcat de prima vizită oficială a Excelenței Sale, Kathleen Kavalec, Ambasadoarea SUA în România. Delegația prezentă în Dâmbovița a vizitat amplasamentul viitoarei centrale cu reactoare modulare mici (SMR) care va fi construită la Doicești, folosind tehnologie dezvoltată de o companie americană.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a transmis:

„Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul lui 2050, a spus-o și Secretarul John Kerry, când a venit la București. Au spus-o liderii lumii întruniți în Dubai la COP 28, unde angajamentul a fost pentru triplarea energiei nucleare. Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură. Și-am spus-o și noi de fiecare dată în trilema energiei, vrem energie sigură, vrem energie la un preț corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranța, asta înseamnă că trebuie să avem și producție stabilă, în bandă. Nu putem renunța la cărbune, nu putem renunța și la gaz, nu putem renunța și la energie nucleară și să avem pretenția ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul (…) Avem aici la Doicești unul dintre cele mai importante, de tradiție, locuri în sistemul energetic național. Și-am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă. Din praful rezultat de pe urma curățării acestui loc și pregătirii acestui loc se ridică această minune. De altfel, umanitatea, pe parcursul ei, întotdeauna și-a propus lucruri mărețe. Și de foarte multe ori le-a și reușit. (…)Al doilea element de încredere este tehnologia NuScale. Oricât de mult ar dori unii să ne abată sau să pună sub semnul întrebării dacă își fac cu adevărat temele, dacă sunt onești, dacă respectă parcursul Occidental al României, vor fi corecți în a spune că este singura tehnologie certificată de cel mai strict reglementator din lume, Nuclear Regulatory Commission (NRC). România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nuclearoelectrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni. Unde? Aici, la Doicești, în România”.

ES doamna Ambasadoare a SUA în România a lansat un mesaj de angajament și susținere pentru tehnologia reactoarelor modulare mici. „Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluții de ultimă generație pentru a combate criza climatică și pentru a extinde accesul la energie curată.  Nu numai că tehnologia SMR oferă energie mai curată, dar proiectul va crea și locuri de muncă pentru comunitatea locală, de care vor beneficia în mod pozitiv familiile pentru generațiile viitoare „, a declarat Kathleen Ann Kavalec, Ambasadoarea SUA în România.

Din grupul oficial de vizită au făcut parte Excelența Sa, doamna Ambasadoare Kavalec, Sebastian Burduja, Ministrul Energiei, Cosmin Ghiță, Directorul General SNN, Melania-Simona Amuza, Directorul General RoPower Nuclear, Gianina Pelea, Deputy Group CEO E-Infra.  Proiectul este așteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcție și peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe.

 

Distribuie articol

Citește și ...

Alte știri